fbpx

Social media detox

Ismered az érzést. Kezedbe veszed a telefonod és megnyitod valamelyik social media platformot, majd kezdődik a görgetés…

Ha megnézed mennyi idő megy el naponta a social media felületek pörgetésével, könnyen lehet, hogy összeszalad akár több órányi időintervallum is.

Most lehet azzal takarózol, hogy a vállalkozásod miatt a munkád része a socila media jelenlét, így fontos része az életednek, viszont, ha közelebbről megvizsgálod az időd nagy részében nem a munkáddal kapcsolatosan vagy éppen fent ezeken a felületeken, hanem egyszerűen függővé váltál anélkül, hogy realizálnád hány óra kiesést jelent ez az életedből naponta.

A social media arra hivatott, hogy lefoglalja a figyelmünket és minél több ideig a felületein tartson. Miközben görgetjük a hírfolyamot folyamatosan dopamin löketet adunk az agyunknak és egyre inkább megnehezíti az elmélyült produktív munkát.

Nézzük meg mit tehetünk, hogy leszoktassuk magunkat a felesleges socila media pörgetésről, és csak annyi időt töltsünk ezeken a felületeken, ami feltétlenül szükséges a vállalkozásunk fejlesztése szempontjából.

Nézzük a tippeket:

1.Először tudatába kell kerülnöd, hogy kialakult egy olyan időrabló rossz szokás, ami rengeteg lehetőséget elvesz tőled, és a produktivitásod is akár 80%-kal csökkenhet általa.

Az itt töltött felesleges idő elveszi a lehetőséget a vállalkozásod és önmagad fejlesztésétől, elveszi az időt a támogató szokásoktól és a valódi kapcsolódási lehetőségektől.

 • Gondold át mik azok az időpontok, amikor több időt töltesz el a social media felületeken. Pl,: van aki ébredés után, azonnal megnézi az értesítéseket, hogy felébredjen és máris ott ragad a képernyő előtt, amivel a reggelének a leghatékonyabb óráit veszíti el. Van, aki munka közben tart egy kis szünetet, majd azon kapja magát, hogy már rég elveszítette a fókuszt.
 • Ha megtalálod azokat a kritikus időpontokat amikor a legkönnyebben elcsábulsz akkor már tudatosan le tudod cserélni ezt az automatizált szokást valamire, ami sokkal több örömet okoz neked.: reggel indítsd a napodat zenével ahelyett, hogy rögtön fennragadnál egy platformon. Ha a munkában tartasz szünetet, ott is állj fel, hallgass egy kis zenét, mozogj vagy menj el sétálni.

2. Derítsd ki miért töltesz annyi időt a social media felületeken! Mi elől menekülsz?

 • Unalmas a munkád? Nem szereted csinálni, vagy nem látod értelmét? Esetleg nem terheled le magad a képességeidnek megfelelően?
 • Valamiért stresszes és szorongó vagy és figyelemelterelésre használod?
 • Nincs motivációd olyan dolgokat csinálni, amik a javadat szolgálnák?
 • Magányosnak érzed magad, és nem tudsz egyedül lenni?
 • Olyan feladatokat kellene elvégezned, amik túl nagy falatnak tűnnek, és inkább halogatod őket?
 • Valamilyen probléma elől menekülsz ezekre a felületekre?

3.Amikor fókuszált szeretnél maradni és nem szeretnél a social media oltárán feláldozni az értékes idődet, tedd el a telefonodat messze magadtól.

Tedd be egy fiókba, legyen lehalkítva és ne legyen elérhető távolságban. Ha időt töltesz a szeretteiddel, akkor is tedd el a telefonodat és legyél jelen a társaságban.

4.Limitáld a telefonodon az applikációk használati idejét.

Ezzel meghatározod mi az a maximum időintervallum, amit ezeken a felületeken szeretnél eltölteni, és ha elérted az időlimitedet automatikusan lezárul az applikációd, ezt követően tudatosan eldöntheted, hogy feloldod a korlátozást vagy keresel egy izgalmasabb tevékenységet. A beállításokban be tudod állítani a képernyőidőt is, ahol beállíthatod, hogy pl este 20:00- és reggel 8:00 között ne legyen hozzáférésed ezekhez az applikációkhoz.

5.Időközönként nézd át az összes applikációt, ami a telefonodon van, és töröld azokat, amik nem járulnak hozzá pozitívan az életedhez.

6.Keress olyan tevékenységeket, amik pozitívan hatnak a mentális vagy fizikai egészségedre.

 • Meditálj
 • Iktass be egy edzést
 • Menj el sétálni
 • Naplózz
 • Olvass
 • Tanulj
 • Tölts időt a szeretteiddel, barátokkal

Csatlakozz a zárt Facebook csoportomhoz!