Oldal kiválasztása

Az elmúlt egy év megannyi kihívás és változás elé állított minket. A régi rendszerek, amik működtették az életünket megbuktak. Türelmet és rugalmasságot tanultunk. Még soha nem volt ennyire fontos az alkalmazkodóképesség, mint most.

Ma szeretném egy kicsit a pénzügyi szokások vetületéből megvizsgálni a történésket. Az elmúlt időszakban sokan veszítették el ideiglenesen vagy véglegesen a munkahelyüket, és akár több hónapba is beletelhet mire valaki új munkát talál. Sajnos nem mindenkinek adatik meg az a lehetőség, hogy akár több hónapra kihúzza a tartalékaiból vagy megtakarításaiból.

Hoztam 30 tippet, ami segíthet, hogy tudatos pénzköltési szokásokat alakíts ki:

 1. Sokszor hirtelen impulzusból vásárolunk. Ha meglátunk valamit érdemes átgondolni, hogy valóban szükségünk van rá vagy csak az ősi gyűjtögető birtoklási ösztönünk kapcsolt be a tudatalattiba. Esetleg átgondolhatjuk, hogy milyen élménnyel tudjuk ezt a vágyat vagy tárgyat helyettesíteni.
 2. Ha listával mész vásárolni csökkented annak a lehetőségét, hogy felesleges dolgokat pakolsz be a kosaradba.
 3. Éhesen soha ne indulj el vásárolni, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk az impulzusvásárlásra.
 4. Ha a helyi termékeket részesíted előnyben, nemcsak a környezetvédelemnek teszel jót, hanem olcsóbban hozzájuthatsz a termékekhez, mert ezáltal nem kell a logisztikai díjakat kifizetned amit, úgyszintén beépítenek a termék árába.
 5. Próbálj meg a hosszabban eltartható alap élelmiszerekből egyszerre nagyobb mennyiséget venni, és amikor csak teheted válaszd a csomagolásmentes termékeket, mert maga a csomagolás és a marketing rengeteget dob egy termék árán.
 6. Próbálj meg minél többet kézpénzzel fizeti. Mivel a bankkártyás fizetése esetén nem fogjuk meg a pénzt, így nem is tudatosul igazán bennünk, hogy mennyit költöttünk.
 7. Bevásárlásnál hordj magaddal vászontáskát.
 8. Ha valami nagyon megtetszik készíts róla képet, és ha még néhány nap után is vágysz rá, akkor vásárold meg.
 9. Érdemes online vásárlásnál használni az ár összehasonlítás opcióját, akár több ezer Ft-ot is spórolhatsz, ha rászánsz erre néhány percet.
 10. Iratkozz le a hírlevelekről. Sokszor csak azért vásárolunk, mert a hírlevelekben folyamatosan bombáznak minket különböző akciókkal és ajánlatokkal, és attól tartunk, ha nem vásárolunk azonnal lemaradunk ezekről az óriási kedvezményeről.
 11. Iratkozz le az online magazinokról, amik úgyszintén folyamatos vásárlásra késztetnek.
 12. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de rengeteg könyv van a polcomon, amit megvettem, de még sose olvastam el, és azt sem tudom el fogom- e olvasni egyáltalán. Erre 3 megoldás is eszembe jutott, az első, hogy valamilyen hangoskönyvtár előfizetéssel sokkal olcsóbban több könyvhöz jutok hozzá, esetleg ha meg szeretnék venni egy könyvet akkor megnézem a környező könyvtárban vagy megkérdezem a barátaimat ismerőseimet hátha kölcsönkaphatom valakitől. Így nagyobb eséllyel olvasom el, mert vissza kell adnom, és spóroltam egy könyv árát. 😉
 13. A pénzköltést tekintve is ki lehet jelölni minden héten olyan napokat amikor pénzböjtöt tartunk, vagyis semmire nem költünk.
 14. Jó, ha valamilyen applikáció vagy táblázat segítségével vezeted a bevételeidet és kiadásaidat, így nem érhetnek meglepetések. Egyrészt látod a havi alapszükségleteidhez szükséges pénzt, valamint ki tudod elemezni, a pénzköltési szokásaidat és tudatosan meg tudod reformálni, mire szeretnél kevesebbet vagy többet költeni.
 15. Kelj fel 15 perccel hamarabb és főzd le magadnak a kávét vagy a teát, ne a sarki kávézóba vezessen reggel az első utad.
 16. Ha rendelés helyett főzöl, rengeteget spórolhatsz.
 17. Havi 1x nézd át az otthoni alapanyagokat, és ha közeli lejáratú termékek vannak köztük akkor érdemes ezekre kitalálni recepteket, hogy felhasználd őket.
 18. Próbálj nagyobb adagokban főzni és akár egy-két porciót le is fagyaszthatsz így bármikor elő tudsz kapni valami harapnivalót.
 19. Ha van egy jó hobbyd, amivel lefoglalod magad eltereled a figyelmedet az impulzusvásárlásról.
 20. Autó helyett, ha teheted válaszd a tömegközlekedést, biciklizz vagy sétálj, vagy oszd meg az autódat másokkal.
 21. Ha tudatosan odafigyelünk az egészségünk megőrzésére, akkor megspórolhatjuk a gyógyszerek és magánvizsgálatok díját.
 22. Gondold át egyes tárgyakat miképpen lehet többféleképpen hasznosítani.
 23. Éjszakára vedd lejjebb a fűtést, nemcsak egészségesebb a hidegebb szoba, de rengeteget spórolhatsz vele.
 24. Néha észre sem vesszük, és felkapcsolva hagyunk itt- ott egy lámpát. Ha tudatosan odafigyelsz arra, hogy lekapcsold a lámpákat és takarékos izzókat használsz rengeteget spórolhatsz.
 25. Ha felújítod valamelyik helységedet esetleg a lakásodat, házadat, nem feltétlenül kell mindig szakembert hívni. Próbáld ki milyen, amikor magadnak fested ki a szobádat.
 26. Rengeteg takarítószert lehet helyettesíteni a régi jól bevált módszerekkel. Pl.: az ecet és szódabikarbóna rengetegféleképpen hasznosítható takarítási célokra és ezzel még az egészségednek is jót teszel.
 27. Ha kialakítasz egy jó rendszert az életedben és rendszeresen lomtalanítasz jobban átlátod mi az, ami hasznos, és mi az, amit valóban használsz.
 28. Ha már lomtalanítás, biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan dolgot találsz, amit sosem, vagy csak ritkán használsz és kifogástalan állapotban van. Akkor hát miért ne adnád el?
 29. Mindig is nagyon vonzott a minimalizmus mivel termeszét közelben, egy tanyán nőttem fel és ezért közel áll hozzám a skandináv életstílus. Igyekszem egyre több elemet beépíteni a saját életembe is.
 30. Amikor teheted nyiss megtakarítási számlát, mert sosem tudhatod, hogy az ott összegyűjtött összeg mikor és mire lehet jó. Hálás leszel magadnak, ha előre gondolkodsz ilyen téren is.

Bízom benne, hogy találtál hasznos tippeket ebben a blogbejegyzésben. Te milyen kihívásokkal küzdesz jelenleg? Milyen szokásokat szeretnél beépíteni az életedbe? Ha kíváncsi vagy rá én milyen módon tudlak ebben támogatni, jelentkezz be hozzám egy ingyenes konzultációra!