fbpx

12 hiba, ami megakadályozza, hogy áttöréseket érj el az önfejlesztésben

Bizonyára előfordult már veled is, hogy egy ismerősöd belevágott az önfejlesztébe, és hatalmas átalakuláson ment keresztül az élete. Egyre magabiztosabbá vált, sikert sikerre halmozott a munkájában, kiegyensúlyozott és szeretettel teli kapcsolatai voltak, javult az egészsége és a kedélyállapota, és pénzügyi téren is áttöréseket ért el.  

Majd megkérdezted tőle, mi segített neki ilyen fejlődésen keresztülmennie, és javasolt neked egy filmet, egy könyvet, egy kurzust, egy gyakorlatot, egy eszközt vagy egy mentort. Te megcsináltad ugyanazt, amit az ismerősöd, de a te életedben semmilyen változás nem történt, sőt csak még jobban magad alá kerültél. Mi lehet ennek az oka?

Az életünk során 4 tudatossági szinten tudunk fejlődni. Minden tudatossági szintnek megvannak a saját kihívásai nehézségei. Ahhoz, hogy a következő szintre tudjunk fejlődni ismerni kell azokat a sikerszokásokat, gyakorlatokat és eszközöket, amik által képessé válunk a szintlépésre. Ha autodidakta módon vágunk bele az önfejlesztésbe anélkül, hogy ismernénk ezt a rendszert, az olyan mintha úgy vágnánk bele egy háznak az építésébe, hogy először a tetőt rakjuk össze, utána készítenénk alapot, majd végül a ház többi részét próbálnánk összerakni. Számos hibát elkövetünk el, és fel le mozgunk a tudatossági szintek között. Ha sikerül is elérnünk egy szintugrást, akkor nem tudjuk megtartani, vagy csak egy- egy életterületen érünk el áttörést, miközben a többi életterületünk hanyatlásnak indul.

Nézzük mik azok a hibák, amiket elkövetünk, és ezáltal megfosztjuk magunkat a tartós változástól.

1. hiba: Nincsenek konkrét céljaid, és nincs víziód!

„Egyetlen szél sem kedvez annak a hajónak, ami nem tudja melyik kikötőbe tart.”

Amikor nem tűzünk ki célokat, és nincs egy víziónk arról, hogy mit is szeretnénk az életben, akkor nem tudjuk meghatározni hová tartunk, így nem is tudjuk kiválasztani a megfelelő eszközöket a fejlődésünkhöz. Céltalanul bolyongunk és random módon vetjük bele magunkat az éppen szembejövő módszerekbe, ami miatt nem érünk el semmilyen változást az életünkben.

Ha vannak céljaid, akkor szerencsés vagy! Ha nincsenek, akkor első körben felszínre kell hoznod a vágyaidat, és meg kell álmodnod a víziódat, ahhoz, hogy hatékony eszközökkel el tudj indulni a megvalósítás útján. 

2. hiba: Nem ismered a MIÉRTED, a legbelsőbb mozgatórúgódat!

Ha ismered a céljaidat, az önmagában nem elég! Ismerned kell a MIÉRTED, a legbelsőbb motivációdat! Mi hajt a célod felé? Miből merítesz erőt, ha elfáradsz? A motiváció csökkenése egy természetes jelenség. A kitartásunk is olyan, mint egy izom, elfárad idővel. Ahhoz, hogy ez ne akadályozhasson meg a fejlődésedben, és a céljaid elérésében, emlékeztetned kell magad arra, mit nyersz, ha nem adod fel és folytatod az utadat. Ha nem tudod megfogalmazni a miérted, akkor lehet nem a megfelelő célokat tűzted ki.

3. hiba: Nem mérhető a fejlődésed!

Ha belevágsz az önfejlesztésbe fejlődési pontokat kell meghatározni, ami alapján mérni tudod a fejlődéseset és a haladásodat, máskülönben hiányozni fognak a kisebb sikerélmények, és elveszíted a fókuszodat és a lendületedet.

  • Miből fogod tudni, hogy a fejlődés megtörtént?
  • Mi jelentene számodra igazi áttörést?

A motiváció fenntartásának fontos eleme, az apró sikerek és kis mérföldkövek megünneplése.

4. hiba: Feladod, amikor ellenállásba ütközöl!

Lesznek napok, amikor nehezen szánod majd rá magad a tovább haladásra, ilyenkor a kialakult rezisztencia húz vissza. Ez minden tanulási, és átváltozási folyamatban természetes, hiszen egy új énkép van kialakulóban és az ego vissza szeretne tartani a fejlődésedben, hiszen nem tartja biztonságosnak. Sok mentor erőszakkal akar áttolni egy ilyen ellenálláson, viszont ez erőteljes megakadást, és törést okozhat. Ilyenkor tekintsd ezt egy komfortzóna tágításnak, és a legkisebb ellenállás irányába indulj el, majd lépésről- lépésre az ellenállás fel fog oldódni. Haladj a saját tempódban, de soha ne állj meg!

5. hiba: Türelmetlen vagy, és gyors eredményeket akarsz látni!

Az önfejlesztés egy életen át tartó folyamat, ezért, ha egy könyvtől, online tanfolyamtól, vagy mentorprogramtól várod a nagy áttörést, akkor el kell, hogy szomorítsalak. Az önfejlesztés egy hosszútávfutás és nem sprint. Az önfejlesztés akkor hozza meg az áttörést az életedben, ha képes vagy ezt a sikerszokást konzisztens módon beépíteni az életedbe.

Ha megnézed a valóban kivételes emberek életét, és megkérdezed őket, mennyi időt szánnak önfejlesztésre, akkor azt a választ kapod, hogy napi 30-90 percet szánnak rá következetesen. Ha belevágsz az utazásba, a rendszeresség által érheted el a legnagyobb fejlődést! Köteleződj el magad mellett, hiszen ez az életed legfontosabb befektetése. Befektetés ÖNMAGADBA! Amennyi munkát és erőfeszítést beleteszel az önfejlesztésbe annyit fogsz tudni kivenni a folyamatból! Szánj naponta 20-60 percet az önismereti munkára, illetve tanulásra, hogy érezd a fejlődést! A következetesség erőt ad! Nem attól változik meg az életed, amit néha egy-egy alkalommal megteszel. Az életed attól változik meg gyökeresen, ha minden nap megteszed azokat a dolgokat, amik előre visznek az életedben.

6. hiba: Nem követed nyomon a fejlődésedet!

Sokszor annyira rá vagyunk fókuszálva a céljainkra, hogy elfelejtünk visszatekinteni és megállni egy pillanatra, hogy összegezzük, honnan hová jutottunk az elmúlt időszaban. Sokan nem követik nyomon a fejlődésüket. Erre a legjobb eszköz a naplózás. Vezess naplót, melyben leírod a felismeréseidet, kétségeidet, érzéseidet. Leírhatod, a nehézségeidet, a fejlődésedet, az inspirációidat bármit, ami veled történik az utad során. A napló segít, hogy még mélyebben elsajátítsd a gyakorlatokat, és mélyebb összefüggések felismerésében is támogatást ad. Később visszaolvasva számos felismeréshez juttathat még, ez az egyszerű szokás, és mindemellett segít a káoszt egy rendszerré alakítani.

7. hiba: Felületessé válsz az információkkal, mert úgy gondolod, már mindent tudsz!

Az egyik legfontosabb lecke, hogy tanulj meg tanulni! Ha elsajátítod a tanulás művészetét, akkor mindent gyorsabban fogsz elsajátítani.

Amikor valamit el szeretnél sajátítani, valami újat szeretnél tanulni, gyakran a legnagyobb gátló tényező az, hogy azt gondoljunk, már tudunk mindent az adott témában. Ezért fontos, hogy mindig kiürítsük az elménket, és A KEZDŐK ALÁZATÁVAL FOGJUNK HOZZÁ AZ ÚJ DOLGOK TANULÁSÁHOZ, mert egy teli pohárba már nem tudsz több vizet tölteni. Az elménk csak akkor dolgozik effektíven, ha nyitott. Nem az a lényeg, hogy rendelkezel-e az aktuális információval, hanem hogy alkalmazod-e!

Ha ismerős információval találkozol, kérdezd meg magadtól:

„Alkalmazom ezt a mindennapi életemben?”

8. hiba: Az önkorlátozó hiedelmeidet, kifogásként használod!

El kell felejtened, a korlátozó hiedelmeid. Sokan szeretik felcímkézni magukat, vagy mások által rájuk aggatott címkék szerint kezdenek el élni, gondolkodni és viselkedni. Ha ilyeneket mondasz magadnak: „Nem vagyok elég okos.”, „Nem vagyok elég jó.”, „Nem jó a memóriám.”, „Mindent elfelejtek.” „Én már csak ilyen vagyok.”stb. ezek mind önkorlátozó hiedelmek. Mindezeket felhasználhatod kifogásként, hogy megrekedj a fejlődésedben, vagy felszínre hozod őket és végleg leszámolsz velük. Te döntesz! Onnantól kezdve, hogy ismered a céljaidat, képes vagy a változásra!

9. hiba: Nem ülteted át a gyakorlatba a tanultakat!

Az információk nagyrészét valószínűleg már birtoklod. Nem a felesleges tudás felhalmozás a cél, hanem a már meglévő információk áthelyezése a gyakorlatba, és az új információk megfelelő helyre való beépítése! Sokan küzdenek azzal, hogy elméletben mindent tudnak, mégsem tudják a gyakorlatban kamatoztatni a tudásukat. Le kell győzni a hibázástól való félelmet és a perfekcionizmust. Egy elvégzett feladat sokkal jobb, mint egy tökéletes befejezésre váró feladat.

10. hiba: Benne maradsz a komfortzónádban!

Állítsd magad kihívások elé. Ha kihívások elé állítod magad, akkor még intenzívebb fejlődésen fogsz keresztülmenni. Ha mindig ugyanazokat a súlyokat emelgeted az edzőteremben, akkor nem fogsz egy ponton tovább fejlődni!

Ugyanez vonatkozik az elmédre! Hozz létre új idegi kapcsolatokat, majd tartsd őket életben! Amikor kihívásokkal nézünk szembe, az kimozdít minket a komfortzónából, és ezáltal tudunk fejlődni.

A kihívásokkal mindig újabb növekedési fázist indukálunk. A növekedés után stabilizálnunk kell magunkat, majd újabb növekedési fázis következik.

11. hiba: Nincs személyes fejlesztőd, coachod, mentorod!

Akkor tudsz a legtöbbet kihozni magadból, ha van egy szakértő, aki kíséri a folyamatodat. Egy segítő hozzájárul a fejlődésedhez, segít, hogy következetesen haladj lépésről lépésre, kimozdít a komfortzónádból, átadja mindazt a tudást és eszköztárat, amivel a tudatosság következő szintjére léphetsz. Melletted van, ha csökken a motivációd, átsegít a holtpontokon, amikor elfáradsz, megerősít, ha elbizonytalanodsz. Támogat érzelmileg, mentálisan, hogy kihozhasd magadból a legtöbbet. A világklasszis sportolók is mind világklasszis edzőkkel edzenek. Miből gondolod, hogy egyedül fel tudnál készülni egy „olimpiára”?

12. hiba: Nincs támogató közeged!

Ha mindenki ufónak tart a környezetedben, mert elindultál a saját utadon, és nincs, aki támogasson vagy megértsen, akkor nagyon erős ellenszéllel állasz szemben. Amikor hasonló gondolkodás emberekkel tudsz kapcsolódni, nem csak új nézőpontokhoz tudnak hozzásegíteni, de át tudnak lendíteni a mélypontjaidon is.

„Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, akkor csatlakozz másokhoz!”

Csatlakozz a zárt Facebook csoportomhoz!